Ben ik verslaafd?

Dat is een goede vraag, het is in ieder geval goed dat je hier bent, je hebt de eerste  stap gezet naar een leven zonder verslaving. Een verslaving kan je leven behoorlijk beïnvloeden, je komt niet meer toe aan de dingen die je echt wilt doen. Je naaste familie en vrienden raken steeds verder van je af. Het is tijd om actie te ondernemen, de regie over jouw leven terug te pakken van de verslaving.

Soorten verslavingen

Er zijn heel veel soorten verslavingen waar iemand mee kan zitten. Veel voorkomende verslavingen zijn, alcohol, drugs, games en seksverslaving. Deze verslavingen hebben een groot effect op je leven en op je omgeving. Mensen die ooit dicht bij je stonden dringen niet meer tot je door, waardoor je in een sociaal isolement komt. Dit maakt een verslaving niet makkelijk. Hulp van een psycholoog of een verslavingskliniek kan je weer op weg helpen.

Symptomen van een verslaving

Welke verslaving je ook hebt, er zijn veel overeenkomsten tussen de verschillende soorten verslavingen, we noemen ze hieronder.

  • Je voelt je waardeloos, een negatief zelfbeeld is het gevolg.
  • De verslaving maakt je passief en inactief, denk bijvoorbeeld door de verdovende werking van middelen.
  • Een verslaving kost veel tijd, neemt veel tijd in beslag, waardoor je niet aan dingen toekomt die er werkelijk toe doen.
  • Je voelt je schuldig, schuldig tegenover jezelf en anderen in je omgeving.
  • Concentreren gaat lastig, je focus is verdwenen, hierdoor komen je taken niet af.
  • Onrust in je lijf, je hebt geen rust meer en slaapt hierdoor slecht.

Hulp bij verslaving door een psycholoog

Een verslaving is goed te verhelpen, dit kan bij een psycholoog of bij een verslavingskliniek. Waar je het beste terecht kunt hangt af van meerdere factoren, bijvoorbeeld intensiteit van je verslaving. Neem contact op met Psycholoog Zoetermeer, samen kijken we welke hulp het beste bij je past. Bel ons op 085 4015 337 of stuur ons een bericht.