Relatieproblemen: Ik durf geen initiatief te nemen

Ik ben nu 5,5 jaar samen met mijn vriend. ik zie hem hem super graag. Mijn probleem is dat ik de laatste tijd ( ongeveer 3.5 jaar) geen initiatief durf nemen op sexgebied. Snap het zelf niet goed. Ik wil het echt zo graag en zeg telkens tegen mezelf doe het gewoon, maar als het dan zover is krijg ik hartkloppingen en durf ik niet. Ik vind het echt erg voor mijn vriend. want ik geraak echt wel opgewonden van hem . Ik kan ook goed over seks praten en eens hij begonnen is hebben we altijd super goeie seks. Nu gaat het soms fout in onze relatie. Heb hem al voorgesteld om een teken te geven dan weet ik dat ik eraan kan beginnen. Maar hij zegt me dan dat hij dan eigenlijk weer initiatief neemt. Ik zit er echt zo hard mee. Kussen doen we wel af en toe een knuffel maar voor mij eigenlijk te weinig. Ik heb hem dat ook gezegd maar hij zegt dat hij niet zo is, althans dat het mij misschien verder zal helpen. Hebben jullie nog tips om mijn onzekerheid weg te krijgen zodat ik de stap wel durf te nemen. alvast bedankt

Mijn antwoord

Wat vervelend dat het niet lukt om initiatief te nemen op seksueel gebied, vooral als jullie samen wel plezierige seks hebben als hij dan begint. Je wilt het ook en raakt ook opgewonden van hem, maar zodra je het initiatief wilt nemen, durf je het toch niet. Waar ben je dan bang voor? Welke gedachten gaan er dan door je heen? Het is belangrijk dit te onderzoeken bij jezelf en erover te praten. Dit kan met een vriendin of je partner, maar dit kan ook met een seksuoloog. Die kan je helpen het voor jezelf duidelijk te maken waar je dan onzeker van wordt en wat je er aan kan doen om minder angstig hiervoor te worden.

Misschien helpt het om eens te beginnen met intimiteit, zonder seksualiteit. Oefen bijvoorbeeld eens met initiatief nemen om hem een massage te geven of samen te douchen, maar spreek hierbij dan hardop met elkaar af dat er niets seksueel bij zit, zodat je geen druk voelt om toch iets seksueels te doen. Dan zijn jullie wel lichamelijk met elkaar in contact, maar zit er geen druk achter. Langzaam maar zeker kun je dit misschien opbouwen naar meer seksueel contact. Belangrijk is dat jullie met elkaar regels hierin afspreken en dat deze ook niet overtreden worden. Je moet namelijk op elkaar kunnen vertrouwen dat de grenzen gerespecteerd worden. Dat geeft veiligheid.

Maar nogmaals, ontdekken waar je angst voor hebt en hoe je hieraan kunt werken, is waarschijnlijk het belangrijkst. Praat hierover met iemand. Het kan jullie seksleven en relatie op een positieve manier beïnvloeden. Met behulp van relatietherapie kunnen we eventueel te achterhalen waar deze angsten vandaan komen.

Contact

Heb je moeite om initiatief te nemen in je relatie? Kom gerust eens langs voor een kennismaking. Maak een afspraak voor een eerste kennismaking.