Traumaverwerking in Zoetermeer

Een trauma is onaf

Het verhaal van een trauma begint in je hersenen. Goed beschouwd willen je hersenen graag dat alles gaat zoals het gaat. Ze hebben het druk met alle dagelijkse beslommeringen en vinden het dus fijn als de dagen een beetje op elkaar lijken. Opeens is daar jouw traumatische ervaring. Of het nu een vreselijk ongeluk is, iets ergs dat je zag of zelf meemaakte of een indrukwekkende emotionele gebeurtenis, het verstoort het ‘leventje van alledag’. Het verstoort het heel erg. Vanaf de seconde dat je het meemaakt gaan je hersenen aan de slag met oppoetsen, schoonmaken en herstellen. Om maar zo snel mogelijk de dagelijkse orde te herstellen. En dat lukt je hersenen doorgaans vrij goed. Dat daarmee andere processen niet worden afgerond maakt ze niets uit.

Traumaverwerking Zoetermeer

Traumaverwerking bij psycholoog Zoetermeer.

Onaf komt weer terug

Goed verstopt en weggepoetst is nog niet weg. Traumatische ervaringen die niet volledig verwerkt zijn kunnen soms decennia later in alle hevigheid weer de kop opsteken. En alsof die traumatische ervaring er van heeft geleerd: ditmaal is hij met geen mogelijkheid weg te poetsen of weg te proppen.

Het voelt als onontkoombaar

Zo’n trauma dat terugkomt neemt je hele leven in beslag. Je droomt er van en je moet er de hele tijd aan denken. Als een magneet trekt het al je aandacht naar zich toe, dat put je uit. Je raakt vermoeid, vindt het moeilijk te verkroppen dat je het niet naast je neer kunt leggen en bent geschokt van de hevigheid waarmee die gebeurtenis zich aandient. Eigenlijk begrijp je het ook niet.

Terug en weer verder

Om je traumaklachten goed te behandelen, moeten we terug in de tijd. We moeten de draad weer oppakken waar je hersenen zo vakkundig al je gevoelens en gedachten onder het tapijt probeerden te vegen. We zoeken het moment van de gebeurtenis op en werken vandaar uit verder. Dat teruggaan is een eenmalig sessie die vaak vrij zwaar is, cliënten ervaren wel een duidelijk gevoel van opluchting als we er doorheen zijn en in de afspraken die volgen kunnen we positief vooruit werken.

Contact over traumaverwerking met een psycholoog

Heb je nog vragen of wil je weten wat we voor jou kunnen doen? Neem contact op of bel ons op 085 4015 337. Je kunt ook eerst een test doen om te ontdekken of jouw klachten horen bij een trauma.