Mijn vriend is ongelukkig door te weinig seks

Seks is belangrijk in elke relatie. Voor sommige mensen is dit belangrijker dan andere. Hoe ga je om met de verwachtingen? Onderstaand het verhaal van iemand die in zo’n situatie heeft gezeten:

Ik ben 22 en ik zit in een relatie van bijna vijf jaar. Ik ben sinds mijn 16e al aan de pil (eerste paar jaren Microgynon 30 en nu Ethinylestradiol). Ik was vanaf mijn 16e tot mijn 20ste vrij actief op seksueel gebied en ik had ook veel meer lustgevoelens vergeleken met nu. Dit is echter met de jaren veel en veel minder geworden dat ik mij gewoon abnormaal voel.

Mijn vriend voelt zich 24/7 tot mij aangetrokken en hij wil dit dan ook graag tonen, maar als hij seks initieert dan trek ik me 8 vd 10x terug en doe ik afstandelijk. Op zulke momenten wordt niet alleen mijn vriend gek maar ook ikzelf en vraag ik mezelf af: waarom voel ik geen lust? Waarom ben ik niet opgewonden? Ik snap het echt niet en ik word gek van mijzelf. Ik houd enorm veel van mijn vriend en ik wil niets anders dan de rest van mijn leven met hem delen; ik ben nog altijd verliefd. Er klopt iets niet, ik heb bijna geen seksuele hormonen meer lijkt het wel, terwijl ik jong en verliefd ben. Ik vermoed zelf dat het misschien door de pil komt en wil dan ook overstappen naar de spiraal. Maar door verhalen die ik heb gehoord of gelezen ben ik gaan twijfelen en werd ik een beetje angstig. Ik probeerde dit met mijn vriend te bespreken en hoopte dat ik enigszins steun kon krijgen van hem maar van zijn kant bleef het stilletjes en heb ik het nooit aangedurfd om een afspraak te maken. Nu is het echter zo ver gekomen dat mijn vriend door mijn afstandelijkheid zó vaak zijn gevoelens voor mij heeft moeten onderdrukken dat hij niet meer gelukkig is en niet eens meer weet hoe het is om gepassioneerd te leven. Hij voelt zich niet meer zichzelf en door alle opgekropte spanningen en lustgevoelens die hij niet kan uiten bij mij, is hij op sommige momenten snel gefrustreerd of agressief. Het beïnvloedt zijn hele gedrag en levensstijl. En dat besef ik nu pas nadat wij een serieus lang gesprek hierover hebben gehad.

Wat kan ik nu doen om niet alleen mijn vriend weer gelukkig te maken maar ook mijzelf? Los van de seks gaat het wel heel goed maar dit probleem heeft nu een hele grote invloed op onze relatie gekregen. Ik wil weer opgewonden en speels zijn in bed. Ik wil mijn vriend kunnen bevredigen en ik wil dat ik er weer volop van geniet. Ik wil mezelf weer zijn.

PS: Ik toon vaak mijn liefde voor hem. Ik houd van knuffelen, zoenen, strelen etc, maar zodra het op seks aankomt dan mis ik opeens het opgewonden gevoel.

Mijn antwoord

Je schrijft dat je vroeger zeer actief bent geweest op seksueel gebied. Ik vraag me af of je in die tijd ook seksueel contact had met jongens waar je van hield of dat het alleen om de seks ging? Ben je toen, als je nu terugkijkt, over je grenzen gegaan? Voelde je je veilig tijdens het vrijen?
Het kan zijn dat je je in die periode erg seksueel opengesteld hebt, terwijl het eigenlijk alleen om de seks ging en dus niet zozeer om jou als mens.

Nu heb je een vriend die wel van je houdt en waar jij van houdt. Dat is fijn. Toch wijs je hem 8 van de 10 keer af en daar zijn jullie ongelukkig mee. Begrijpelijk.

Het zou aan de pil kunnen liggen, maar eerlijk gezegd, denk ik dat het een goed idee zou zijn om eens te kijken wat er nu eigenlijk gebeurt met je als je partner met je wilt vrijen. Waar zeg je nee tegen? Wat zou er moeten gebeuren om een ja te voelen?

Contact

Komen je er zelf niet helemaal uit? Maak een afspraak voor relatietherapie. Ik kan je jullie eventueel helpen. Maak een afspraak voor een kennismaking.