Rouwverwerking Zoetermeer

Rouwverwerking

Om wat je niet raakt kun je niet rouwen. Hoe belangrijker iets voor je is, hoe groter de rouwverwerking. Maar wat is rouwen eigenlijk? Waarom heeft de fase na verlies een aparte naam gekregen? Waarom is het zo’n bijzondere fase en hoe komt het dat het soms zo moeizaam verloopt?

Nog los van de pijn: als je iets ontnomen wordt, verandert je wereld. Als wat je verliest een groot deel van jouw wereld was, verandert jouw wereld dus ook enorm. Je toekomst verandert, hoe je jezelf ziet, hoe je het gat dat is ontstaan recht doet zonder jezelf erin te verliezen. Maar ook de gewone dingen van elke dag die plots zo anders zijn. En je kunt niet anders dan rouwen. Want: als je wereld verandert moet jij mee veranderen.

Rouwen is heel natuurlijk

Doorgaans hoef je over rouwen niet na te denken. De pijn, de ontkenning, de woede, de angst en het verdriet – ze komen en gaan vanzelf. En na een tijd merk je dat er dagen zijn dat je voorzichtig weer vooruit gaat kijken. Dat je weer om je heen kijkt. Dat je weer in beweging komt.

Waarom loop je vast?

Zo natuurlijk en vanzelfsprekend als het kan zijn, zo moeizaam gaat het soms. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Twee vaker voorkomende problemen zijn (1) dat je oud zeer met je meedraagt dat ineens de kop op steekt (vaak zonder dat je er echt erg in hebt) en (2) dat jouw manier van rouwen niet bij dit moment past.

Je hebt je leven al gerouwd. Soms om groter en soms om kleiner verlies. Naar alle waarschijnlijkheid heb je niet elk rouwproces helemaal afgemaakt (zoals wij allemaal): je hebt het weggestopt, bent eroverheen gejaagd, hebt het naast je neer gelegd. Je ging door en bent het vergeten. Maar: dat je er niet over denkt wil niet zeggen dat het er niet is. Je recente verlies heeft die oude on-afgeronde processen ‘aangezet’. Dat verwart, geeft je extra pijn, en maakt het moeilijk voor je om nu aandacht te geven waar het het meest nodig is.

Jouw manier van rouwen past niet meer

Ieder mens heeft, gelukkig, de drang om goed voor zichzelf te zorgen. Instinctief doe je er alles aan om geen pijn te hoeven voelen, geen verdriet, geen zorgen te hoeven hebben enzovoort. In alle rouwprocessen uit je verleden heb je jezelf geleerd wat voor jou de beste, snelste en meest effectieve manier is om te rouwen. Je leerde precies die dingen te doen en te laten waardoor je je snel weer gelukkig voelde. Precies jouw manier, precies hoe het jou het beste past. En die manier zit je nu in de weg. Je kunt niet loskomen van je oude manier om hiermee om te gaan, terwijl je er nu op een andere manier mee om moet gaan.

Bij Psycholoog Zoetermeer doorlopen we samen alle stappen van de rouw. We nemen tijd waar nodig, geven je ademruimte waar die vereist is en verdiepen als deze rouw daarom vraagt. Op die manier verander je met jouw nieuwe wereld mee, krijgt het verlies een plek, en vind je jouw manier om datgene wat je verloor waardig met je mee te nemen in je leven.

Contact met rouwverwerking Zoetermeer

Heb je vragen met betrekking tot rouwverwerking, of wil je weten wat ik voor jou kunnen doen?
Bel mij op 085 4015 337, of stuur een bericht, ik staan voor je klaar. Lees voor meer informatie een interessant blog op de website van Psyned.